Wielkie Żarcie

Na Lipę

LipaTak sobie ostatnio, korzystając z chwilki wolnego czasu i pięknej pogody, sięgnąłem po coś lekkiego do czytania i gdzieś tak w połowie ona wszystko zepsuła tym swoim: „Kwiecie pachnie”; a potem słynne Zbyszkowe: „Danuśka poczekaj, poczekaaaaj!” – tak, tak to Krzyżacy niejakiego Henryka Sienkiewicza. Znowu ich nie przeczytam. No właśnie. Danuśka poczekaj! To kwiecie tak mi zapachniało, że pomyślałem czemu nie?

Tak więc na lipę

Znajdź zatem druhu młody, szukając winnej przygody drzewo lipy na ustroniu rosnące, pięknie kwieciem pachnące, zerwij z niego pół kila kwiecia czystego od szypułek wolnego. Wsyp do słoja obszernego, zasyp półtorej kilo cukru białego. Odstaw na tygodni trzy nie więcej, gdy puści sok kwiecie w pół drogi się znajdziecie. Zaczyn drożdżowy w szklance wody robimy i z uzyskanym sokiem mieszamy, gdy już to uczynimy, wszystko do baniaka zlewamy i dwa i pół miesiąca około wszystko tak trzymamy. Potem wino przez gazę przelewamy, a cedząc je równocześnie, kwiecie oddzielamy. Gdy już wino przecedzimy, to jeszcze na miesięcy dwa w balonie je zostawimy, czasu to nie mało, lecz tak uczynić należy, aby dobrze sklarowało. Jeśliście nic nie pokręcili, toście se na zimę dobry trunek sporządzili.

No cóż, zawsze się zastanawiałem, na co komu te lektury? Jak mówią, wiedza przychodzi z wiekiem – dziś już wiemj jaki tak naprawdę pożytek płynie z czytania! Wkrótce proponuję omówić wyprawę Zbyszka pod nowe barcie gdzie „na niedźwiedzia łatwo się zasadzić” – he he, zawsze to jakiś pożytek z Krzyżaków. Pozdrawiam i życzę udanych wyrobów winiarskich, i słodkich „usianych kwieciem” chwil.

Aaaa... byłbym zapomniał! Drożdży oczywiście użyjcie do białego wina (rodzaj wedle gustu) i nie zapomnijcie o pożywce, wszystko powinniście znaleźć na stoisku winiarskim w markecie lub sklepie z akcesoriami winiarskimi.

Sebastian Bałajewicz
Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinWino z wiśni domowej robotyŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieZielone śledzie z przyprawamiBuchty ze śliwkamiZupa ogórkowaKotlet mielony po śląsku z kapustąKultowy schabowy z mizerią
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.