zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy
Wielkie Żarcie

Lembasy i Hobbit: Pustkowie Smauga

LembasyJak tu nie zrobić lembasów, kiedy mąż i synowie są fanami Hobbitów. W żadnej części powieści Tolkiena nie ma przepisu na elficki chleb. Przewertowałam dziesiątki stron w internecie (polskich i anglojęzycznych) w poszukiwaniu przepisu i natknęłam się na najróżniejsze wersje od płaskich chlebków (nawet z dodatkiem bananów) po keksowe babki.

Chcąc nawiązać do tolkienowskiego opisu i filmowych obrazów postanowiłam stworzyć własną wersję lembasów. Oczywiście nie obyło się bez konsultacji męskiej, gdzie znawcy stwierdzili, że żadnych bakalii czy nawet jagód tam nie było, a lembasy służyły za pożywienie w długiej wędrówce i przypominały raczej sucharki.

Parę słów o lembasach

Był to chleb wyrabiany przez elfów, przeznaczony do spożywania w podróży. Pojawia się we Władcy Pierścieni i Silmarillionie. Lembasy były formowane w cienkie ciastka, był bardzo pożywne; pozostawały świeże przez miesiące, kiedy znajdowały się w swoim pierwotnym opakowaniu z liści.

Na zewnątrz lembasy były brązowawe, w środku zaś kremowe. Były smaczniejsze niż tłok i pierniki Beorna. Jak inne produkty elfów, były odrzucane przez złe stworzenia.

Sposób przyrządzania lembasów był strzeżony i rzadko ujawniany nie-elfom. Wiadomo, że przepis znała Meliana, królowa Doriath. Później znała go także Galadriela, która w Trzeciej Erze dała duży zapas lembasów Drużynie Pierścienia. Dzięki nim Frodo Baggins i Samwise Gamgee utrzymali się przy zdrowiu przez większość ich podróży do Mordoru.

Nazwa lembas pochodzi z sindarinu i znaczy dosłownie droga-chleb. Quenyejskim odpowiednikiem tego słowa jest coimas1.

Lembasy w mojej wersji (dziękuję za męską konsultację)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 3 kopiaste łyżki miodu
  • 1 jajko
  • łyżka oleju
  • ½ szklanki mleka
  • szczypta cynamonu

Jak zrobić lembasy

Wsyp do miski wszystkie suche składniki, wymieszaj, dodaj pozostałe mokre składniki i wyrabiaj tak długo, aż wszystko się połączy, a ciasto będzie gładkie i elastyczne. Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 0,5–1 cm, pokrój ciasto na kwadraty i natnij lekko po przekątnej.

Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 12–18 minut.

Naprawdę są elficko pyszne!

Wiesława Walkowska
  1. Wikipedia.

Najpopularniejsze Wielkie ŻarcieSkład chemiczny i właściwości Yerba MateNakladany HermelinŚledzie jak w śmietanie, ale wersja lekka – z jogurtem. Na lżejsze świętaMamma Mia! „Klasyka” kuchni włoskiej nie istnieje! (klasyczne tagliatelle alla bolognese)Gdzie jeść? „Kuchnia i Wino", Pszczyna
Najwyżej oceniane Wielkie ŻarcieSzybki obiad z fasolką w roli głównejKopytka – doskonałe kluski z seremJaja w majonezieKarmelowy ananas, czyli słodka przystawkaZielone śledzie z przyprawami
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie w dzialeOrzechyNajwyżej oceniane:Pudding chlebowy z croissantów z białą czekoladą i whisky
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.