zapraszamy do współpracy
Zapraszamy do współpracy

Jedenasta rocznica naszego pierwszego całusa

Wznosimy modły dziękczynne

Czas płynie nieubłaganie, to już jedenaście lat jak się całujemy! A nawet jedenaście lat i 23 dni, bo w tym roku impreza odbyła się z małym poślizgiem. Jak powszechnie wiadomo, w życiu liczą się tylko całusy, dobre jedzenie i alkohol! No to skoro całusy już mamy, to następnym zadaniem było zatroszczenie się o menu. Na odsiecz wezwaliśmy sobie najprawdziwszego szefa kuchni, który specjalnie dla naszych gości w pocie czoła demolował nam kuchnie:). Żeby impreza pasowała do obecnej sytuacji geopolitycznej serwowaliśmy dania kuchni gruzińskiej!

Jemy dalejChaczapuri z sosem tkemali

Na początek wszystkich zwaliła z nóg pyszna zupa lobio! REWELACJA! Zaraz później jeszcze lepsze chaczapuri z sosem Tkemali. Sos przegryzał się w naszej lodówce od piątku... ale przyznam się bez bicia... podjadałem! Mało brakowało nic by z niego nie zostało do soboty!

Szaszłyki w sosie saciwiSzaszłykiSzaszłyki

Zaraz później były ziemniaki pieczone w mundurkach z sosem adżapsandali. Ci którzy wzięli dokładkę zupy zaczęli się zastanawiać czy nie należało przewidzieć więcej miejsca na kolejne dania... ale dzielnie jedli dalej, szaszłyki w sosie saciwi.

No tak, co tu dużo gadać, Gruzini wiedzą co to znaczy dobrze zjeść! Nasz szef kuchni oczywiście również! Zdrowie szefa kuchni!

Rozmowy przy stoleRozmowy przy stoleSchodzimy się do zdjęcia

Po jedzeniu przyszedł czas na tradycyjne pamiątkowe zdjęcie! A właściwie zdjęcia, bo jest cała seria. Na początek Dorotka stawia konika, potem są różne mądre i głupie miny, a w końcu nawet namiętne pocałunki naszych gości! I słusznie, w końcu co to za impreza be całowania?! W przyszłym roku całowanie podczas całej imprezy, a zwłaszcza w czasie zdjęcia będzie obowiązkowe!!

Dorotka stawia koniaDorotka stawia konia
Oficjalne zdjęcie grupoweOficjalne zdjęcie grupoweBuzi buziKrzykKto mi dał rogi
Wracamy do stoluZuza wypina pierśA kukuKrzysiek, Basia i Kuba
Repeta

No i tym słodkim akcentem zakończę relację z imprezy. Jeszcze raz chciałbym wszystkim serdecznie podziękować! Naszemu szefowi kuchni - Łukiemu za przygotowanie i wykonanie całego menu (oczywiście oprócz szaszłyków, które stworzyła Orzełek), a wszystkim przybyłym gościom, za to, że znaleźli czas by z nami świętować. Mam nadzieję, że miło spędziliście wieczór i bezpiecznie wróciliście do domu:).

Przepisy

W odpowiedzi na nadchodzące z całego świata listy, poniżej zamieszczam menu imprezy w formie zestawu ZRÓB TO SAM:

ZUPA LOBIO

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli,
  • szklanka zmielonych orzechów (włoskich/ziemnych),
  • 1-1,5 litra bulionu,
  • pietruszka,
  • świeża bazylia,
  • cebula,
  • sól, pieprz, kolendra, koper.

Gotujemy 1,5 litra bulionu, wrzucamy siekana fasole (nie za drobno). Orzechy podprażamy lekko na patelni, mielimy i dodajemy do naszej zupy. Na koniec dodajemy bazylię, pietruszkę i gotowe.

SOS ADŻAPSANDALI

Składniki:

  • 1,5 kg bakłażanów,
  • 0,5 kg pomidorów,
  • 2 duże czerwone papryki słodkie,
  • olej do smażenia,
  • świeża bazylia, kolendra, pietruszka - po pół pęczka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 cebule,
  • sól i ostra papryka - wg smaku.

Bakłażany pokroić w grube podłużne kawałki, posolić i odstawić na 1-2 godziny. Następnie delikatnie odsączyć kawałki z soku, który wydzieli się pod wpływem soli. W głębokim rondlu z grubym dnem podsmażamy drobno pokrojoną cebulę na oleju (nie żałować!), dodajemy odsączone bakłażany i podsmażamy. Następnie wrzucamy listki laurowe i słodką paprykę pokrojoną w podłużne cienkie paski. Kiedy już bakłażany będą miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory bez skórek i dusimy wszystko razem przez 10 min. Na końcu wsypujemy drobno pokrojone świeże zioła, czosnek, sól i natychmiast odstawiamy z gazu.

SOS SACIWI

Składniki:

  • 8 cebul,
  • 4 szklanki oczyszczonych orzechów włoskich,
  • 1-2 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej,
  • 2-3 łyżeczki siekanego czosnku,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka goździków,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • pół szklanki kurzego tłuszczu,
  • 2-3 szklanki rosołu,
  • sól i pieprz do smaku.

Połowę drobiowego tłuszczu podgrzej na patelni z cebulą aż do zarumienienia jej. Resztę tłuszczu oraz mąkę kukurydzianą lub pszenną wykorzystaj do zrobienia zasmażki. Rozprowadź zasmażkę w zimnym rosole i zagotuj. Utłucz orzechy wraz z czosnkiem i rozprowadź w bulionie dodając kolendrę, sól i pieprz. Całość wlej do ugotowanych i przetartych cebul i gotuj przez 20 minut. Na koniec dodaj goździki, ocet winny lub sok z granatów i podgrzewaj przez 6-8 minut na wolnym ogniu.

CHACZAPURI

Składniki:

  • 0,5 kg mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 jajka,
  • szklanka mleka,
  • 5 g drożdży,
  • płaska łyżka stołowa cukru,
  • szczypta soli,
  • 30 dag bryndzy,
  • 30 dag żółtego sera,
  • 20-30 dag szynki,
  • 1 lub 2 jajka.

Ciasto: Podgrzać lekko mleko, rozpuścić w nim drożdże, cukier i sól, bardzo dokładnie mieszając. Do mąki wbić jajka i dodać roztopione w mleku drożdże. Składniki połączyć i dodać stopione masło. Całość dokładnie wyrobić. Pozostawić w misce w ciepłym miejscu na ok. 1-1,5 godz., żeby ładnie wyrosło.

Nadzienie: Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, bryndzę skruszyć i posiekać drobno szynkę - połączyć i dobrze wymieszać. Dodać stopione masło i dobrze wymieszać. Można doprawić wg uznania (pieprz, bazylia). Po wyrośnięciu ciasta rozdzielić je na 5-6 porcji, z każdej uformować płaskie placki grubości ok. 0,5 cm. Nałożyć nadzienie na środek i pozaginać ciasto do środka, tak aby została u góry szczelina (zob. zdjęcie). Piec w piekarniku w temp. ok. 220 st. C przez mniej więcej 15-20 min, aż ciasto nabierze ładnego zrumienionego koloru.

SOS TKEMALI

Składniki:

  • 1 kg śliw bez pestek,
  • 2 papryczki chili,
  • 5 dkg cukru,
  • 2 dkg soli,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 5 dkg natki pietruszki,
  • 5 dkg koperku,
  • szczypta mielonej kolendry.

Wypłukane śliwki zalewamy letnią wodą (tyle, by były przykryte) i zostawiamy na kilka godzin. Wyjmujemy pestki i gotujemy je w tej samej wodzie. Przecieramy przez sito. Dodajemy do musu śliwkowego czosnek roztarty z solą, papryczki, cukier, sól, pieprz. Dodajemy odrobinę wody i dusimy na małym ogniu, mieszając, by się nie przypaliło. Po zdjęciu z ognia dodajemy zieleninę i podajemy na zimno.

Smacznego!

Przybyłym gościom dziękował Witold Wieszczek.
Najpopularniejsze 3. GwałtAlbania, najczęściej zadawane pytania – przewodnikFraszki Jana Kochanowskiego, księgi pierwsze (1-34)Wybór wierszy – grudzień 2011 – zimaKsamil / Εξαμίλια (Albania) – Raj na ziemi – przewodnik
Najwyżej oceniane „Wiersze II” – Tadeusz Żurawek„Zegar szronu i inne wiersze” – Joachim SartoriusZazdrośćVachel Lindsay (1879–1931 r.)Wybór wierszy – sierpień 2017
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Najpopularniejsze zdjęcie numeru
Oceń zamieszczony obok artykuł.(Uwaga! Warto wcześniej się zalogować ponieważ głosy zarejestrowanych czytelników mają większą wagę.)
Login (jak do forum): Hasło (jak do forum): zapamiętaj mnie

Komentarze do zdjęć:

Wznosimy modły dziękczynne

dolores: a tam modły..żarówke trzeba było puknąć i już ;)

Dorotka stawia konia

Basia: Zdrowie Szefa Kuchni!!!

dolores: konia, świnke i krówke :)

Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.