Lubicie buraki? Są pełne witamin, małokaloryczne i zimą idealne do posiłków. Buraki pieczone w piekarniku zachowują najwięcej właściwości. Kiedy je piekę, to nie zawijam w żadną folię, tylko wkładam do brytfanki takiej jak do mięsa, przykrywam i po 60 – 70 minutach otrzymuję idealnie upieczone buraki ze słodkim posmakiem.
Buraki najczęściej robię tradycyjnie, ale lubię również nieco bardziej wyszukane przepisy, zwłaszcza jeśli przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Buraki karmelizowane znalazły się w moim wieczornym menu – dieta wiosenna.
Wyszoruj buraki i włóż do naczynia żaroodpornego (lub brytfanki z przykrywką), które wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz 60–70 minut.
Po wyjęciu buraków z pieca pozwól im lekko przestygnąć, po czym obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
Na patelnię wlej ocet balsamiczny, dodaj cukier i podgrzwaj aż zacznie się karmelizować. Następnie dodaj pokrojone buraki i trzymaj na ogniu jeszcze około 2–3 minut, delikatnie mieszając i doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posyp białym sezamem.
Buraki możesz podać na ciepło i na zimno jako przystawkę lub sałatkę do obiadu. Buraki kroiłam na mniejszą i większą kostkę.