Wielkie Żarcie > Pomysłowe pieczenie

Deser czekoladowy dla dorosłych

Deser czekoladowy z dodatkiem kawy i brandyDzisiaj mam dla Was przepyszny deser czekoladowy z dodatkiem kawy i brandy, taki deser dla dorosłych. Aksamitna konsystencja musu i głęboki aromat sprawią, że warto zgrzeszyć i choć na moment zapomnieć o wszelkich dietach, jakie sobie narzuciliśmy, by zgubić świąteczne kilogramy. Poza tym mamy czas karnawału, więc powinniśmy w pełni z niego korzystać również w sferze kulinarnej. Skuście się na tę małą przyjemność i chwilę zapomnienia, nie będziecie żałować:-).

Deser czekoladowy z dodatkiem kawy i brandy

Składniki:

  • 160 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
  • 160 g masła
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (dobrej jakości) rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
  • 3 duże jajka, osobno żółtka, osobno białka
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki brandy
  • szczypta soli
  • 200 ml śmietany kremówki

Na garnku z gotującą się wodą umieścić miskę tak by dno nie dotykało wody. W misce umieścić czekoladę połamaną na kawałki, masło i rozpuszczoną kawę. Od czasu do czasu zamieszać aż osiągniemy gładką konsystencję. Misę zdjąć z garnka i odstawić na bok.

Do drugiej miski wsypać cukier, dodać żółtka, brandy i jedną łyżkę bardzo zimnej wody. Miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą i przy pomocy trzepaczki ubijać zawartość miski. Ubijać około trzech minut aż ubijane jajka będą miały konsystencję płynnego majonezu, a kolor zmieni się na jasny żółty. Zdjąć miskę z garnka i umieścić ją w zlewie z zimną wodą, cały czas ubijać (uważać by do miski nie dostała się woda). Ubijać do momentu aż masa przestygnie i jeszcze bardziej zrobi się gęsta.

Na tym etapie do masy jajecznej dodać masę czekoladową i całość wymieszać.

W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Gdy białka będą już ubite dodać jedną łyżkę do czekoladowego musu i wymieszać. Następnie pozostałą część białek delikatnie wmieszać w mus (robić to bardzo delikatnie, tak by nie przemieszać masy). Gotowy mus rozlać do słoiczków, pucharków lub miseczek i umieścić w lodówce na 4 godziny. Przed podanie ubić śmietanę kremówkę i udekorować każdy słoiczek.

Smacznego:-).

Olimpia Davies
PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.