Najczęściej w różnych w przepisach crostata występuje z owocami i muszę przyznać, że ja też najczęściej tak ją robię. Jednak przepis prezentowany poniżej, to crostata z nadzieniem, które wykorzystuje resztki z lodówki – tak, aby nie marnować jedzenia.
Staram się w mojej kuchni bardzo rozsądnie gospodarować produktami, bo uważam, że to nie sztuka gotować i dużo marnować... Przy okazji zachęcam Czytelników do maksymalnego wykorzystywania wszystkich produktów tak, by nie wyrzucać resztek na śmietnik. To nie tylko nasze ciężko zarobione pieniądze, ale też część przygnębiających statystyk...
Raporty FAO publikowane wspólnie z Międzynarodowym Funduszem Rozwoju Rolnictwa (IFAD) i Światowym Programem Żywnościowym (WFP) prezentują zastraszające dane. Na przykład liczba ludzi cierpiących „chroniczny głód” w latach 2010–2012 była na poziomie 868 mln, z czego 852 mln żyło w krajach rozwijających się, gdzie stanowili 14,9% ludności. Najwięcej ludzi cierpi głód w trzech regionach: w Azji Południowej, w Afryce Subsaharyjskiej i w Azji Wschodniej.
A w Polsce? W Polsce głoduje 2 miliony ludzi, a co roku wyrzucamy 9 mln ton żywności, która mogłaby pomóc prawie 7% Polaków przymierających głodem. Według Federacji Polskich Banków Żywności tym jedzeniem można by trzy razy zapełnić Stadion Narodowy… To zatrważające, że tyle marnujemy, a wśród głodujących są przecież również dzieci…
Nawiązałam do tych statystyk dlatego, że jest wiele przepisów kulinarnych wykorzystujących tzw. resztki z lodówki, z których mogą powstać nawet wykwintne dania, zamiast lądować w koszu na śmieci. Oto jeden z nich.
Najpierw wyrabiamy mąkę i masło z solą. Dodajemy serek mascarpone, cytrynę i 3 łyżki zimnej wody, a następnie całość wyrabiamy i wkładamy na 30 minut do lodówki...
Na farsz należy wykorzystać to, co zostało Wam w lodówce, więc poniższe składniki należy traktować tylko jako przykład – ja akurat w lodówce znalazłam:
Najpierw na patelni, na łyżce oleju podsmażyłam cebulę, wędlinę i pieczarki. Potem dodałam pozostałe składniki i je wymieszałam. Proste.
Teraz czas na ciasto. Wyciągamy z lodówki i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Nakładamy farsz, dodajemy trochę sera na górę i zawijamy brzegi. Pieczemy około 25–30 minut w temperaturze 200°C.
Składniki mieszamy i doprawiamy do smaku. Podajemy razem z crostatą.