Wielkie Żarcie

Jem zdrowo, czyli jak przygotować warzywa i owoce do spożycia

Mycie owoców i warzywCoraz częściej zdajemy sobie sprawę z tego, że jemy niezdrowe produkty i próbujemy to zmienić. Próbuję i ja! Powszechnie stosowane obecnie pestycydy zostały tak opracowane, aby nawet intensywne deszcze nie mogły ich spłukać, zatem zwykłe mycie wodą po prostu nie wystarczy. Woda może być również niewystarczającym sposobem, na pozbycie się groźnych bakterii. W sklepach oferujących zdrową żywność można co prawda znaleźć specjalne płyny służące do tego celu, ale są one bardzo drogie! Znalazłam jednak w Internecie prosty i tani sposób by osiągnąć to samo. I spróbowałam!

Przedstawmy naszych przeciwników

Pałeczka okrężnicy (łac. Escherichia coli), czyli w zasadzie pożyteczna bakteria, która w jelicie grubym rozkłada pokarm oraz pomaga w produkcji witamin B i K. Niestety, gdy dostanie się do organizmu np. z nieumytym pokarmem, może wywoływać szereg schorzeń. Najczęściej powoduje zakażenie układu moczowego, zapalenie otrzewnej i sepsę.

Listeria, bakteria, która wywołuje listeriozę. Częściej jednak u zwierząt niż u ludzi.

Salmonella bakteria wywołująca zatrucie pokarmowe. Towarzyszą mu zwykle bóle głowy i gorączka.

Pestycydy, to po prostu środki ochrony roślin. Zapewniają zabezpieczenie przed chorobami roślin, zwalczają szkodniki i chwasty oraz przyspieszają wzrost. Dla ludzi mogą być bardzo szkodliwe. Są w stanie zapoczątkować lub nasilić proces rakotwórczy. Deregulują działanie układu nerwowego i hormonalnego, wpływają na pracę enzymów.

Mycie owoców i warzywMycie owoców i warzyw
Mycie owoców i warzywMycie owoców i warzyw

Jak pozbyć się niechcianych bakterii i chemii?

Czego potrzebujemy? Przede wszystkim oczywiście warzyw i owoców, które zamierzamy skonsumować. Oprócz tego wystarczą nam tylko ocet i soda oczyszczona, czyli produkty, które za niewielkie pieniądze możemy kupić nie tylko w najlepszym sklepie spożywczym (kilogram sody oczyszczonej kosztuje zaledwie kilka złotych!). Do dzieła!

1. Aby usunąć szkodliwe bakterie musimy przepłukać nasze warzywa i owoce w wodzie o odczynie kwaśnym1. W tym celu na litr wody wlewamy około pół szklanki octu. Żywność płuczemy przez około 2–3 minuty. Możemy to zrobić w zlewie albo w niewielkiej misce. Roztwór wylewamy.

2. W celu usunięcia pestycydów potrzebujemy dla odmiany wody o odczynie alkalicznym. Na 1 litr wody dodajemy czubatą łyżkę sody oczyszczanej i na kolejne 2–3 minuty umieszczamy w niej warzywa i owoce. Woda po płukaniu zmieni swój wygląda w zależności od substancji użytych do oprysku. Wylewamy roztwór.

3. Na koniec płuczemy warzywa i owoce czystą wodą z kranu.

Smacznego!

Kamila Zygmunt
  1. Niektórzy twierdzą, że mycie w czystej wodzie w zupełności wystarczy przeciwko większości szkodliwych bakterii, a przesadna higiena prowadzi do tego, że nasz organizm nie jest przyzwyczajony, by sobie z bakteriami samodzielnie radzić. Trudno odmówić temu rozumowaniu przynajmniej części racji, zatem ten krok pozostawiam Wam pod rozwagę.

PodróżeKulturaMuzykaHistoriaFelietonyPaństwo, polityka, społeczeństwoPowieści i opowiadaniaKącik poezjiRecenzjeWielkie żarcieKomiks
PrzewodnikiAlbaniaNepalPolskaRumunia
Oceń zamieszczony obok artykuł.
Minister kazał, więc uprzejmie informujemy, że nasze strony wykorzystują pliki cookies (ciasteczka) i inne dziwne technologie m.in. w celach statystycznych. Jeśli Ci to przeszkadza, możesz je zablokować, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pliki cookies (ciasteczka) i podobne technologie.